Jenoty w Puszczy Białowieskiej

Jenot Azjatycki (Nyctereutes procyonoides)

Gatunek drapieżnego ssaka należącego do rodziny psowatych. Jego ojczyzną jest północno wschodnia cześć Chin, Mandżuri. W latach pięćdziesiątych przywędrował do Polski. W roku 1955 po raz pierwszy odnotowano go w Puszczy Białowieskiej, w której do dziś występuje w dość licznej populacji. Prowadzi nocny tryb życia. Często zdarza się, że na nęcisku jednorazowo przebywa nawet do czterech jenotów. Jako jedyni z rodziny psowatych zapadają w sen zimowy.